Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΦΟΔΕΛΕ

Στο 25ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ηρακλείου – Ρεθύμνου συναντάμε τη διασταύρωση προς το χωριό Φόδελε. Στα δεξιά υπάρχουν δύο υπέροχες παραλίες. Εκεί κοντά υπάρχει ένα ποτάμι, το οποίο ονομάζεται Πανδωμάντρης. Το ποτάμι ρέει παράλληλα με το δρόμο και φτάνει στο χωριό, μετά από μία υπέροχη διαδρομή ανάμεσα στις πορτοκαλιές. Το χωριό Φόδελε είναι μία ημιορεινή περιοχή με υψόμετρο 60 μ. πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Και οι δύο περιοχές, η αρχική περιοχή στη δυτική πλευρά της μικρής κοιλάδας καθώς και το νεότερο μέρος στις όχθες του μικρού ποταμού, προδίδουν μία συναρπαστική εικόνα της κρητικής ζωής. Αυτή η περιοχή συνδυάζει πολλά στοιχεία της ελληνικής φύσης συμπεριλαμβανομένων της πλούσιας βλάστησης και της καλλιέργειας πορτοκαλιών, δημιουργώντας ένα μοναδικό τοπίο για της κεντρικής Κρήτης.

Το χωριό είναι μία όαση φρεσκάδας, ειδικά τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. Στην πλατεία του χωριού μπορείτε να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τον καφέ ή το γεύμα σας δίπλα από το ποτάμι, κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια. Κάτω από την πλατεία, στη θέση Αρχοντικό, βρίσκεται το Μουσείο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, το οποίο στεγάζεται στην υποτιθέμενη γενέτειρα του διάσημου ζωγράφου. Στο ίδιο σημείο υπάρχει και η μικρή βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας (Η Παρουσίαση της Θεοτόκου) η οποία λέγεται ότι ήταν το κίνητρο του Γκρέκο να ασχοληθεί με την αγιογραφία. Αυτή η εκκλησία είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια μία παλιότερης Βυζαντινής εκκλησίας τριών τομών με θαυμάσιες τοιχογραφίες και γλυπτά.

Εκτός από την τουριστική παραλία και το τεράστιο ξενοδοχειακό συγκρότημα, το χωριό Φόδελε έχει αναπτύξει εξαιρετική δραστηριότητα στους τομείς της χειροτεχνίας και της λαϊκής τέχνης καθώς επίσης και στην ύπαρξη μικρών οικογενειακών χώρων εστίασης (ταβέρνες, εστιατόρια. Οι επισκέπτες μπορούν ακόμη να αγοράσουν ψωμί και φρούτα ντόπιας παραγωγής. Ένας χώρος εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς περιβάλει το σπίτι του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου και τη Βυζαντινή εκκλησία στη θέση Λουμπινιές. Κοντά στην περιοχή Γαλήνη υπάρχει ένα ρυάκι που έχει νερό μέχρι τον Ιούλιο, κατάφυτο με πλατάνια, το οποίο εκβάλει μέσα σε ένα φυσικό λιμάνι μοναδικής ομορφιάς – μία περιοχή με σπάνια αισθητική αξία και πολλές αρχαιότητες που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα εθνικό πάρκο.

DOWNLOAD APP

ΕΣΠΑ